Pasta w wersji babcinej to wyjątkowe danie. Umieszczenie sosu w muszelkach to fanaberia mojej sąsiadki, pani Haliny. Można do tego sosu podać zwykły makaron i też będzie dobrze. Ważne jest podejście do sosu. Włoska, oryginalna wersja jest dość prosta. Babcia Halina traktuje swój sos do makaronu szczególnie. Włoszczyzna, pomidory i dużo śmietany…
Składniki:
½ opakowania makaronu - dużych muszli,
½ marchewki,
mały kawałek pietruszki,
plasterek selera,
30 dag mielonego mięsa wołowego,
½ szklanki śmietany,
1/3 szklanki tartego żółtego sera,
1 puszka pomidorów bez skóry,
1 pudełko przecieru pomidorowego,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mielone mięso wołowe.
Podczas smażenia dodajemy sok z cytryny.
Kiedy z patelni wyparuje większość soku z mięsa, dodajemy warzywa.
Smażymy je, cały czas mieszając, ok. 5 minut.
Do masy dodajemy pomidory z puszki i przecier.
Całość dusimy pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Nie przykrywamy.
Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Muszelki gotujemy według przepisu z opakowania, pilnując, by się nie rozgotowały i mieszając, by każda muszla pływała we wrzątku osobno.
Po ugotowaniu muszle napełniamy sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ser trzemy na drobnej tarce i mieszamy go ze śmietaną.
Polewamy tym muszle z farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut.
Jak podawać?
Podajemy danie od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekaną natką pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |