Nareszcie nadszedł czas świeżych, soczystych warzyw. Kuszą kolorami i sprawiają, że latem chętniej i częściej jadamy sałatki czy surówki. Zestawianie ze sobą różnorodnych składników może sprawić przyjemność, szczególnie jeśli postawimy na kolory. Skomponowanie sałatki w trzech kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym daje najwięcej możliwości. Zachęcam do tego zestawu, efekt bardzo smaczny.
Składniki:
4 pomidory,
2 świeże ogórki,
1 pęczek dymki z dużymi cebulkami,
1 pęczek koperku,
1 puszka kukurydzy.
Sos:
4 łyżki octu jabłkowego,
½ łyżeczki miodu,
¼ szklanki oliwy,
1 łyżeczka musztardy,
pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Warzywa myjemy.
Pomidory kroimy w ósemki.
Ogórek, cebulkę w plastry.
Szczypior siekamy, koper rwiemy na drobne gałązki.
W salaterce układamy warzywa.
Posypujemy kukurydzą.
Do słoiczka wlewamy składniki sosu.
Zakręcamy i gwałtownie potrząsamy, by sos dobrze się wymieszał.
Polewamy nim warzywa.
Mieszamy całość dopiero tuż przed podaniem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |