Jeśli latem drylowałaś i zamroziłaś wiśnie, jesienią bogate w witaminę C i potas poprawią twoją odporność. Miłym wspomnieniem lata będzie teraz gęsta, pachnąca zupa wiśniowa, którą możesz jeść na zimno i na ciepło. Dodatek imbiru powoduje, że ma ona bardziej wyrafinowany smak i nie przypomina zwykłej zupy owocowej. Imbir spełni też swoją funkcję rozgrzewającą, gdy przyjdą chłodniejsze dni.
Składniki:
Pół kg wiśni,
kawałek imbiru (długość 3 cm),
pół litra jogurtu naturalnego,
100 g słodkiej śmietany,
4 łyżki cukru,
pół łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
6 listków mięty,
2 łyżki soku z cytryny,
25 dag makaronu typu kokardki lub świderki.
Jak przyrządzić?
Z umytych wiśni usunąć pestki.
Dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki i starty na tarce imbir.
Dodać szklankę wody.
Gotować około 10 minut.
Następnie dodać 2 listki mięty.
Zupę zmiksować i odstawić do wystudzenia.
Dodać jogurt i śmietanę, wymieszać.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i rozłożyć na talerzach.
Wlać zupę wiśniową i udekorować listkami mięty.
Jak podawać?
Podawać z makaronem, na zimno lub na ciepło.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |