Podniecający imbir
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuPalący, lekko gorzkawy i słodkawy zarazem. Pomaga w leczeniu grypy, rozgrzewa. Słynie także ze swych pobudzających właściwości (pobudza krążenie krwi i pracę serca). Potrawy i napoje z imbirem działają podniecająco i poprawiają nasz nastrój. Kłącze imbiru wzmacnia ochotę na seks. Imbir wzmaga także większą produkcję hormonów i plemników przez jądra. Zwiększa potencję i płodność u mężczyzny. Warto przygotowywać potrawy z dodatkiem imbiru.
Kłącze imbiru na potencję
5 g posiekanego kłącza imbiru zalej szklanką zimnej wody. Zagotuj, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez chwilę. Przefiltruj. Podawaj swojemu mężczyźnie do picia 1–2 razy dziennie.
Utarte drobno kłącze możesz dodawać do wielu surówek. Taka surówka wpłynie korzystnie nie tylko na pracę gruczołów płciowych, ale także na układ nerwowy i krążenie krwi.
Herbata imbirowa dla poprawy nastroju
Herbata z imbiru zapobiega atakowi migreny. Filiżanka naparu poprawia samopoczucie. Picie tego napoju zalecane jest, gdy mamy zły nastrój, a także w stanach depresyjnych. Kupisz ją w aptece, a także w sklepach zielarskich i tych ze zdrową żywnością.
Sos imbirowo- aloesowy na grypę
Łyżeczkę imbiru zmiksuj z łyżeczką miąższu aloesu, 2 łyżeczkami miodu i łyżką wody. Zażywaj rano i wieczorem, w czasie przeziębienia, grypy.
Wzmacniająca nalewka
Do garnka wsyp 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru, 1/3 łyżeczki cynamonu, 10 ml soku z aloesu, dolej 200 ml wody i gotuj na niewielkim ogniu aż się spieni. Wyłącz gaz i pozwól zawartości garnka ostygnąć. Dodaj 1–2 łyżki lipowego miodu i ponownie zagotuj. Zestaw z ognia i do ciepłego napoju wlej butelkę brandy, wrzuć 3–4 goździki. Nalewkę wlej do butelki i zakorkuj. Wstaw do lodówki na kilkanaście dni. Nalewka wzmacnia organizm, chroni przed miażdżycą. Pij kieliszek dziennie.
Imbir kojarzy nam się z zapachem świątecznych pierników, ale stosuje się go w wielu potrawach – jest świetny do pasztetu, do rozgrzewających zimowych i gęstych zup warzywnych, do licznych ciepłych sosów. Wielu daniom dodaje specyficznego korzennego, orzeźwiającego smaku i aromatu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze