Pojawia się jesienią i owocuje aż do przymrozków. Patison posiada wysoką wartość dietetyczną, polecany jest osobom z nadwagą i nadciśnieniem. Ze względu na swój kształt jest idealny do faszerowania, a jego kolor stanowi prawdziwą ozdobę stołu. Odznacza się dużą delikatnością i swoistym aromatem.
Składniki:
4 małe patisony,
papryka czerwona i żółta,
pół puszki czerwonej fasoli,
3 dojrzałe pomidory,
2 małe cebule,
łyżeczka keczupu,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka natki pietruszki,
4 plastry żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Patisony dokładnie umyć, odciąć wierzchy i delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając cienką ściankę.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać miąższ z wydrążonych patisonów, pokrojoną paprykę i pomidory bez skórki.
Chwilę smażyć, dołożyć odsączoną i przepłukaną wodą fasolę, zmiażdżony czosnek, keczup, natkę i koperek.
Przyprawić solą i pieprzem.
Farszem napełnić patisony, przykryć wieczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 min.
Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycia, na każdym patisonie położyć plaster sera i zapiekać do momentu jego rozpuszczenia.
Jak podawać?
Podawać gorące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |