Jak zmienić tradycyjny kotlet schabowy? Podać go w otoczeniu pikantnej sałatki z duszonych warzyw, której dominujący smak nadaje dynia. Na świeżą jest już za późno, ale doskonała jest również mrożona. Słodka dynia przyprawiona chili, z dodatkiem miodu, żurawiny i orzechów. W takim sąsiedztwie soczysty kotlet schabowy zdobywa nowy intrygujący smak.
Składniki:
70 dag schabu bez kości,
30 dag dyni,
łyżka octu z białego wina,
pęczek dymki,
łyżka miodu,
2 łyżki żurawiny,
5 dag orzechów włoskich,
pół łyżeczki chili,
2 łyżki mąki,
3 łyżki wywaru warzywnego,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Przygotowaną i pokrojoną na kawałki dynię (bez skórki, pestek i miękkiego miąższu) gotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu winnego, około 6 minut.
Na patelni rozgrzać olej.
Dodać dynię, miód, lekko posiekane orzechy, żurawinę i trzy łyżki warzywnego wywaru.
Dusić około 4 minuty.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem.
Przyprawić chili i solą.
Mięso pokroić na niezbyt grube plastry.
Rozbić tłuczkiem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Jak podawać?
Kotlety schabowe podawać razem z pikantną dynią.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |