W tłusty czwartek wolno więcej. Ale, ile można zjeść pączków jednego dnia? Może lepiej zrobić je w wersji mini? Dzięki temu będzie można poczęstować i zachwycić nimi więcej osób, a także wygrać konkurs pt. Kto zjadł najwięcej pączków? Warto samemu przygotować pączusie, a nie kupić je w pobliskiej cukierni. Do malutkich pączków trudno włożyć nadzienie, ale warto się chwilę pomęczyć, bo domowe powidła znacznie podnoszą jakość tych wypieków. A do tego przepyszny lukier na bazie soku cytrynowego. Pączusie tak przygotowane są smaczne przez 4-5 dni.
Składniki:
pół kg mąki pszennej,
4 dag drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
5 dag cukru pudru,
2 żółtka,
1 kieliszek alkoholu (rumu, brandy lub wódki),
szczypta soli,
1 szklanka powideł lub konfitury,
1 litr oleju do smażenia.
Lukier:
25 dag cukru pudru,
½ szklanki soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Mąkę (zostawiamy jedną łyżkę do drożdży) wsypujemy do miski.
Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z 1 łyżką cukru pudru, łączymy z mlekiem, dodajemy płaską łyżkę mąki, mieszamy i całość przekładamy do zagłębienia zrobionego w mące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Odsłaniamy mąkę, dodajemy resztę cukru pudru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
W każdej kulce robimy małą dziurkę i wlepiamy do niej odrobinkę powideł.
Musimy dokładnie zalepić ją ciastem.
Gotowe kuleczki kładziemy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 15 minut, by trochę wyrosły.
Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy na nim pączki na złoty kolor z obu stron.
Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Do małego garnuszka wsypujemy cukier puder i powoli wlewamy sok z cytryny ucierając całość łyżką.
W tak powstałym lukrze zanurzamy pączusie i odstawiamy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |