Polacy kochają śledzie. Każde święto jest dobre, by wyjąć śledzie z beczki i przyrządzić je tak, jak lubimy najbardziej. Podany tu przepis pochodzi z Wielkopolski i wykorzystywany jest zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Nie każdy lubi śledzie na słodko, ale te są wyjątkowo smaczne. Suszone śliwki jako składnik świątecznych potraw, to dobry pomysł, bez względu na porę roku.
Składniki:
8 filetów śledziowych (solonych),
2 szklanki mleka,
garść migdałów,
30 dag suszonych śliwek,
¼ szklanki oleju,
szczypta cukru,
sól,
2 łyżki soku z cytryny,
dodatkowo: wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Filety moczymy w mleku minimum 3 godziny, raz wymieniając mleko, w którym śledzie się moczą.
Śliwki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 1 godzinę, po czym gotujemy je przez 30 minut.
Osączamy filety w ręczniku papierowym.
Zwijamy w ruloniki zabezpieczając je wykałaczkami i układamy na talerzu.
Migdały zalewamy wrzątkiem i po kwadransie obieramy ze skórki.
Masę śliwkową przecieramy przez sito, dodajemy olej, posiekane migdały i mieszamy.
Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Jak podawać?
Ruloniki śledziowe zalewamy sosem śliwkowym i podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |