Biała kiełbasa to tradycyjne danie chłopskie na Wielkanoc. Dziś ta tradycja jest kultywowana prawie w każdym domu. Najbardziej znany jest żurek na białej kiełbasie. Kiełbasę przygotowujemy także na inne sposoby: w winie, w sosie chrzanowym, w kapuście, w piwie, zapiekaną z cebulą. Biała kiełbasa z pieczarkami i zielonym groszkiem to wersja znacznie delikatniejsza, ale równie smaczna jak pozostałe wersje.
Składniki:
pół kg białej kiełbasy,
30 dag pieczarek,
20 dag mrożonego groszku,
cebula,
pół szklanki słodkiej śmietany,
pęczek natki pietruszki,
pół pęczka szczypiorku,
łyżka oleju,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
W garnku zagrzać wodę, nie doprowadzać do wrzenia.
Włożyć kiełbasę i ogrzewać przez 10 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki, cebulę w kostkę.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki i smażyć około 10 minut.
Dodać groszek, włożyć kiełbasę i chwilę smażyć.
Na koniec wlać śmietanę, dodać pokrojoną natkę i szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Kiełbasę ułożyć na półmisku i obłożyć sosem pieczarkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |