Jeśli macie odwagę kulinarną i z podniesioną przyłbicą podchodzicie do nowych, nieznanych smaków, nie zawiedziecie się. To z pozoru absurdalne połączenie okazuje się być idealną parą na talerzu. Szprotki w oleju i słodkie mango w towarzystwie ostrego pora i chrzanu smakują wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to postawcie przed nimi półmisek z tą intrygującą potrawą i czekajcie na reakcję.
Składniki:
1 duża puszka szprotek w oleju,
1 owoc mango,
1 nieduży por,
10 dag majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
½ szklanki śmietany,
szczypta cukru,
3 łyżki chrzanu,
kilka włoskich orzechów.
Jak przyrządzić?
Szprotki odsączamy z oliwy.
Mango myjemy, cienko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na półmisku układamy na przemian szprotki i plastry mango.
Majonez mieszamy z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.
Polewamy sosem szprotki i mango.
Białą część pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Orzechy obieramy i siekamy na spore kawałki.
Posypujemy nimi sałatkę.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |