Sałatka ze szprotek i mango

Przepis kulinarny
Sałatka ze szprotek i mango Zobacz 5 zdjęć

Jeśli macie odwagę kulinarną i z podniesioną przyłbicą podchodzicie do nowych, nieznanych smaków, nie zawiedziecie się. To z pozoru absurdalne połączenie okazuje się być idealną parą na talerzu. Szprotki w oleju i słodkie mango w towarzystwie ostrego pora i chrzanu smakują wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to postawcie przed nimi półmisek z tą intrygującą potrawą i czekajcie na reakcję.

Składniki:

1 duża puszka szprotek w oleju,
1 owoc mango,
1 nieduży por,
10 dag majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
½ szklanki śmietany,
szczypta cukru,
3 łyżki chrzanu,
kilka włoskich orzechów.

Jak przyrządzić?

Szprotki odsączamy z oliwy.

Mango myjemy, cienko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na półmisku układamy na przemian szprotki i plastry mango.

Majonez mieszamy z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.

Polewamy sosem szprotki i mango.

Białą część pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Orzechy obieramy i siekamy na spore kawałki.

Posypujemy nimi sałatkę.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Sałatka ze szprotek i mango: Podobne przepisy

Sałatka ze szprotek i mango: wypróbuj również

Powiązane Tematy