Pomysłów na mięso mielone jest bez liku. Poszukując tanich potraw warto przetestować klopsiki, bo wystarczy ½ kg mięsa i ½ kg pieczarek, by wyczarować ciekawe i tanie danie dla całej rodziny. Jeśli jednak mamy wpływ na składniki mielonego mięsa mieszanego, to pamiętajmy o proporcjach. Mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki, powinno być więcej niż wołowego. Dzięki temu klopsiki będą smaczniejsze.
Składniki:
½ kg mięsa mielonego mieszanego,
½ kg pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajo,
2 łyżki śmietany,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Kiedy się zeszkli, przekładamy do miski.
Pieczarki obieramy, kroimy na cienkie plasterki i także obsmażamy na łyżce oleju.
Mięso przekładamy do miski, mieszamy z cebulą, dodajemy jajo i bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa lepimy kulki, a do środka wkładamy małą porcję pieczarek.
Cierpliwie urabiamy mięso, by zamknąć wszystkie pieczarki wewnątrz klopsików.
Obsmażamy je na pozostałym oleju.
Kiedy z obu stron klopsiki będą rumiane, zmniejszamy ogień, dolewamy odrobinę ciepłej wody wymieszanej ze śmietaną, przykrywamy patelnię i dusimy 10 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami , ryżem lub makaronem, ale najlepiej smakują w towarzystwie kopytek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |