Kruche, słodkie rogaliki zawsze cieszą się uznaniem domowników i znajomych. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy lub aromatycznej herbaty. Nadzienie może być różne, ale mnie najbardziej smakują z powidłami śliwkowymi domowej roboty, bo te mają specyficzny smak, którego nie można zastąpić innym. Delikatne, kruche ciasto przyjemnie pęka w ustach, a przechowywane w kuchni utrzymuje swoją kruchość przez kilka dni.
Składniki:
2,5 szklanki mąki,
kostka masła,
3 żółtka,
1,3 szklanki drobnego cukru,
2 łyżki gęstej śmietany,
pół szklanki grubego cukru,
jedno jajko,
20 dag powideł śliwkowych,
szczypta soli,
łyżeczka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem.
Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć trójkąty.
Na każdym trójkącie położyć powidła i zwinąć rogaliki.
Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |