Latem najczęściej pieczemy ciasta z owocami, bo jest na nie sezon i szkoda by było ich nie wykorzystać. Warto więc użyć agrestu, który chętniej zjadamy na surowo niż w kompocie, galaretce czy ciastach, a szkoda. Śmietanowe, miękkie, puszyste i słodkie ciasto połączone z lekko kwaskowatym agrestem to dobry wybór.
Składniki:
30 dag mąki,
30 dag śmietanki 30 procentowej,
25 dag cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 kg agrestu,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki ciepłego mleka,
kilka kropli zapachu cytrynowego,tłuszcz i masło do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.
Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzch wyłożyć przebrany i umyty agrest, lekko przycisnąć go palcami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z mlekiem i zapachem cytrynowym.
Powstałym lukrem posmarować upieczone ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |