Szarlotka to tradycyjne ciasto, które nigdy nam się nie znudzi. Jest miękkie, wilgotne, pachnące, a takie zawsze smakuje. W każdej rodzinie mamy jakiś wyjątkowy przepis na szarlotkę. Od niedawna ja też ma swój, jest trochę urozmaicony, a przez to ciekawszy. Ciasto zachowuje charakter tradycyjnej szarlotki, a chałwa i wiórki kokosowe sprawiają, że smakuje inaczej.
Składniki:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
6 jajek,
kostka masła,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
płaska łyżeczka cynamonu.
Polewa:
2 łyżki masła,
pół szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
10 dag chałwy.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę.
Dodawać stopniowo dwa całe jajka i 4 żółtka.
Masę ubić mikserem.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i mieszać aż dokładnie połączy się z masą.
Białka ubić z pół szklanki cukru na sztywną pianę.
Dodać wiórki kokosowe i lekko wymieszać.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Na dno blachy wyłożyć ciemne ciasto, na nie pianę z wiórkami, następnie starte jabłka.
Jabłka posypać cynamonem.
Na wierzch wyłożyć jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Masło rozpuścić z mlekiem, cukrem i chałwą .
Upieczone ciasto posmarować przygotowaną polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |