Solidny jesienny posiłek bogaty w kolorowe warzywa i sporą dawkę mięsa. A dokładnie kawał wieprzowiny z łopatki. Szybko ulega termicznej obróbce i wspaniale komponuje się białym winem, także półsłodkim. Kolorowe papryki tworzą bazę smakową, warto użyć ich kilka, by dominowały nad resztą warzyw.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej,
2 duże cebule,
3 papryki (czerwona, zielona i żółta),
1 cukinia,
2 pomidory,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka wina białego półsłodkiego,
4 łyżki oleju,
¼ łyżeczki słodkiej papryki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę.
Obsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju i przekładamy do rondla.
Wstawiamy na mały ogień.
Cebulę kroimy w kostkę , na pozostałym oleju szklimy ją na patelni i przekładamy do rondla.
Dodajemy wino oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy 20 minut.
Paprykę, cukinię i obrany ze skórki pomidor kroimy w kostkę i dokładamy po 20 minutach do mięsa.
Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Dusimy jeszcze pół godziny.
Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie miękkie, jeszcze raz doprawiamy.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |