Kurki w cieście drożdżowym - Przepis

Przepis kulinarny
Kurki w cieście drożdżowym Zobacz 11 zdjęć

Kurki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych grzybów w naszych polskich lasach. Łatwo je zbierać, bo z daleka żółcą się na podłożu, a i na bazarach jest ich zawsze najwięcej. W naszej kuchni też goszczą coraz częściej. Przesmażone na maśle kurki w lekkim, puszystym cieście drożdżowym to znakomite danie na obiad, podawane na ciepło z kiszoną kapustą lub innymi warzywami. Na zimno może zastąpić popularną kanapkę.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłego mleka,
4 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
1/3 kostki masła,
szczypta soli.

Farsz:

35 dag kurek,
cebula,
natka pietruszki,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
jajko,
sól,
pieprz.

Do posmarowania – jajko.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki.

Odstawić do wyrośnięcia.

Zaczyn drożdżowy połączyć z mąką, dodać jajka, ciepłe mleko i roztopione masło i sól.

Wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będzie odstawać od ręki.

Przykryć ściereczką i odstawić, aż podwoi swoją objętość.

Kurki przebrać, umyć pod bieżącą wodą, mniejsze pokroić.

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła, dodać kurki i smażyć, aż wyparuje z nich woda.

Dodać porwaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Farsz przestudzić, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.

Ułożyć na nim farsz, krótsze boki zawinąć do środka, dłuższe zwinąć tak, żeby powstał wałek.

Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.

Ciasto przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt26 zł

Kurki w cieście drożdżowym: Podobne przepisy

Kurki w cieście drożdżowym: wypróbuj również

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Zupa z kurek

... również wyśmienite rozgrzewające zupy. Świeżo zebrane grzyby znakomicie się do tego nadają. Jeżeli skończysz już wędrówkę po lesie w poszukiwaniu okazałych kurek, koniecznie poświęć chwilę i zapoznaj ... się z poniższym artykułem. Dowiesz się z ...

dawno temu

Sezon na kurki

... Trwa sezon na kurki. Kupicie je na bazarze, możecie też wybrać się na grzybobranie. ... Trwa sezon na kurki. Kupicie je na bazarze, możecie też wybrać się na grzybobranie. Kurka czyli pieprznik jadalny (zwana też łasiczką, kurzą nóżką i ...

dawno temu

Jajecznica z kurkami

... poznać jej tajemnice, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jakie pomysły na jajecznicę możesz wykorzystać, a także poznasz przepis na jajecznicę z kurkami. ... nie rozpoczynają swojej przygody z jedzeniem od przygotowywania krewetek ...

dawno temu

3 najsmaczniejsze przepisy na dania z kurkami

... Kurki stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Zapewne dobrze kojarzysz ich niezwykły, delikatny smak i aromat. Jeżeli do tej pory dania z kurek jadałaś wyłącznie w restauracjach, pora na samodzielne przygotowanie posiłku z udziałem tych ...

dawno temu

Wśród ciast na świątecznym stole – pyszna drożdżówka

... to lubią chyba wszyscy, doceniając jego lekkość, puszystość i to, że trudno się nim „przejeść”, bo nie pozostawia przykrego uczucia ciężkości w żołądku. Dla tych więc, którzy w tym roku pofolgują sobie z jedzeniem innych świątecznych potraw, ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w wersji light

... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe kilogramy. ... drożdżowego ze śliwkami. Dowiedz się, jak przyrządzić ten przysmak bez konieczności martwienia się o dodatkowe ...

dawno temu

Ciasto bananowe

... się w wielu sytuacjach. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to dobry pomysł na rodzinny piknik, a połączenie ciasta, owoców i bitej śmietany idealnie nadaje się, by akcentować różnego rodzaju uroczystości ... Chociaż coraz częściej możemy spotkać ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... dwutlenek węgla, co powoduje rośnięcie ...

dawno temu

Babka drożdżowa

... także przypisać mu wyjątkowy aromat, który zdarza się nam odnaleźć w trakcie porannego spaceru w pobliżu piekarni. Istnieje tylko jedna droga pozwalająca nam ożywić dawne wspomnienia, jaką jest samodzielne upieczenie ciasta drożdżowego. ... ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej ... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... śmietankowego, który zrobiła dla nas mama albo babcia. Dość wspomnieć towarzyszące nam uczucie niecierpliwości, kiedy nie mogłyśmy się doczekać, aż pięknie pachnąca babka drożdżowa wreszcie ostygnie i będziemy ... gotowych wypieków jest na pewno ...

dawno temu

Dlaczego Brytyjczycy mają dwa krany zamiast jednego?

... Zagadka dwóch kranów w Wielkiej Brytanii nurtuje wiele osób. Głębsze zastanowienie zmusza do refleksji, że dwa kurki reprezentują niejako radość i melancholię naszej egzystencji. Prawdziwe wyjaśnienie jest jednak dużo bardziej prozaiczne. ... ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... Już niedługo początek całego przedświątecznego zamieszania. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów. W takim zamieszaniu łatwo coś zepsuć. Ale tobie to nie grozi. Poznaj sekrety pieczenia ciast ... manny lub mąki ziemniaczanej. Krok 3 Nigdy ...

dawno temu

Poznaj klasyczny przepis na pulchne, drożdżowe racuchy!

... racuchy drożdżowe. Kochają je nie tylko najmłodsi, ale i dorośli, którym nieodłącznie kojarzą się z latami dzieciństwa. Obejrzyj ten krótki film i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić pyszne, pulchne racuchy. ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... Twój maluch uwielbia piernika? Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe ciasto, które przypomina przysmak twojego dziecka. Choć marchew jako składnik ciasta zaskakuje, możesz być pewna, że brązowy ... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Powiązane Tematy