Jeśli ktoś ma dosyć naszych polskich schabowych panierowanych w bułce i jajku, to proponuję inne rozwiązanie np. na noworoczny obiad. Schab faszerowany suszonymi grzybami i kiełbasą myśliwską, to zdecydowany i ciekawy smak. Kotlety są soczyste, wyglądają i smakują inaczej, przyciągają zapachem.
Składniki:
pół kg schabu bez kości,
10 dag suszonych grzybów,
15 dag kiełbasy jałowcowej,
cebula,
jajko,
łyżka masła,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć na około godzinę.
Schab podzielić na porcje, rozbić na cienkie kotlety, przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby i smażyć chwilę, przyprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Na rozbitym płacie schabu położyć farsz grzybowy, na wierzch poukładać plasterki kiełbasy, przykryć drugim płatem i spiąć wykałaczkami.
Schab panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Jak podawać?
Podawać z surówkami lub z duszoną kapustą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 28 zł |