Statystycznie może nie jest najlepiej, ale Polacy jedzą ryby i to w różnych wymyślnych daniach. Pojawiają się ryby faszerowane, w galarecie, z warzywami, z ziołami, pieczone, grillowane. Przepis na tę rybę jest prosty, z dużą ilością warzyw, przypraw, z dodatkiem wina - trochę przypomina kuchnię arabską. Jest to danie dość pikantne, o mocnym, zdecydowanym, korzennym smaku.
Składniki:
Pół kg dorsza,
2 marchewki,
2 czerwone papryki,
100g zielonych oliwek,
całe pomidory w zalewie,
pół szklanki białego wina,
sok z cytryny,
1 łyżka słodkiej papryki,
łyżeczka ostrej papryki,
pół łyżeczki kminku,
natka pietruszki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Oliwę wymieszać z ostrą i słodką papryką i smażyć chwilę, aż nabiorą brązowego koloru.
Dodać kminek, pokrojoną marchewkę, podlać 3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem, aż zmięknie.
Następnie na patelnię dołożyć grubo pokrojoną paprykę, chwilę smażyć.
Rybę posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Dodać do warzyw razem z oliwkami, pokrojonymi pomidorami z puszki.
Całość zalać winem.
Dusić pod przykryciem około 20 minut nie mieszając.
Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem i dowolnymi surówkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 27 zł |