Gulasz mięsno-warzywny podany z ziemniakami nie zdziwi nikogo. Ot zwykły obiad. Te same składniki przygotowane z pomysłem lepiej smakują, są efektownie podane i przełamują kulinarną nudę, która często towarzyszy domowym obiadom. Ugotowane ziemniaki, wyciśnięte szprycą cukrowniczą w kształcie gniazd, zapieczone w piekarniku i wypełnione smakowitym farszem to atrakcyjne danie.
Składniki:
70 dag ziemniaków,
2 łyżki masła,
łyżka śmietany,
40 dag filetów z kurczaka,
15 dag pieczarek,
papryka,
marchewka,
cebula,
łyżka koncentratu pomidorowego,
sól,
ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
Podsmażyć na łyżce masła razem z pokrojoną cebulą i marchewką.
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Pieczarki pokroić w pół plasterki, paprykę w kostkę i dodać do kurczaka.
Dusić jeszcze 10 minut.
Przyprawić koncentratem, ostrą papryką i solą.
Ziemniaki obrać, ugotować, posolić, przepuścić przez praskę i wymieszać z łyżką masła i śmietany.
Na blasze ułożyć papier do pieczenia, na nim odrysować niewielkie koła.
Na te koła wyciskać ziemniaki za pomocą szprycy cukrowniczej, formować gniazdka.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki zarumienią się.
Gniazdka ułożyć na talerzach, środek wypełnić farszem.
Jak podawać?
Podawać na stół z różnymi surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |