Ile domów tyle pomysłów na słodkie wypieki. Sernik to tradycyjne ciasto, ale każdy ma własne gusta i smaki i zawsze dołoży coś od siebie, aby jego ciasto było inne. Delikatny, puszysty sernik i lekka jak mgiełka pierzynka bezowa to ciasto na każdą okazję. Rozpływa się w ustach i dlatego przestajemy liczyć, ile zjedliśmy porcji.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
80 g masła,
¼ szklanki cukru,
jajko,
3 łyżki śmietany.
Masa serowa:
1 kg delikatnego zmielonego serka śmietankowego,
4 jajka,
pół kostki masła,
¾ szklanki cukru + ¼ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mleka.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Mąkę i masło posiekać nożem, następnie dodać cukier, jajko i śmietanę.
Zagnieść elastyczne ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Do sera dodać rozpuszczone i wystudzone masło.
Żółtka zmiksować z ¾ szklanki cukru, cukrem waniliowym i dodać do sera.
Wsypać przesianą mąkę i wlać mleko.
Z dwóch białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na ciasto wylać masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.
Pozostałe dwa białka ubić z ¼ szklanki cukru i 15 minut przed końcem pieczenia posmarować ubitą pianą sernik.
Ponownie wstawić do piekarnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 29 zł |