To dobry pomysł na urozmaicenie śniadania lub kolacji. Ale nie tylko. Pasty kanapkowe sprawdzają się na imprezach domowych, co jest ważną informacją w karnawale. Nie trzeba wyszukanych składników i dużego nakładu pracy, aby z nudnych codziennych kanapek stworzyć kombinacje innych smaków - atrakcyjne i smaczne mini kanapki, które na raz mieszczą się w ustach. Można w jednej chwili podjeść i wrócić na parkiet. Podajemy kilka przepisów na pasty kanapkowe.
Składniki:
Pasta jajeczna:
4 jaja na twardo,
pęczek dymki (razem ze szczypiorkiem),
3 łyżki majonezu,
łyżka jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz,
szczypta kurkumy.
Pasta z awokado:
2 dojrzałe awokado,
2 ugotowane żółtka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka majonezu,
łyżka śmietany 18%,
sól,
pieprz.
Pasta z szynką:
15 dag gotowanej szynki,
łyżka świeżo startego chrzanu,
łyżka majonezu,
łyżka śmietany 18%,
sól,
pieprz.
Pasta z wędzonej ryby:
nieduża wędzona ryba np. makrela lub dorsz,
ogórek kiszony,
cebula,
5 dag żółtego sera,
łyżka gęstej śmietany,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pasta jajeczna:
Jajka zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać 2 drobno pokrojone cebulki dymki.
Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić solą pieprzem, kurkumą i wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
Pasta z awokado:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżeczką i rozgnieść razem z ugotowanymi żółtkami.
Dodać rozgnieciony czosnek.
Śmietanę wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Pasta z szynką:
Szynkę zmiksować, dodać świeżo starty chrzan, majonez, śmietanę, sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać.
Pasta z wędzonej ryby:
Rybę dokładnie oddzielić od ości, zdjąć skórę, drobno pokroić.
Ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
***
Chleb pokroić według uznania, na nim ułożyć pasty, przybrać pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, rzodkiewką i natką pietruszki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |