Kiedy jeść tłusto, jeśli nie w lutowe mrozy? Węgiersko – polski, bardzo prosty w wykonaniu, przepis na potrawę z boczku to smaczna i wyjątkowo ciekawa propozycja zimowej potrawy jednogarnkowej. Gulasz na bazie boczku, zarówno surowego jak i wędzonego, na pewno nie jest daniem dietetycznym, wystarczy mała miseczka tego specjału, by nabrać energii na cały dzień. Nuta czosnku, ostrość papryczki i kwaśny dodatek ogórków składają się na znakomity efekt.
Składniki:
½ kg surowego boczku,
½ wędzonego boczku,
½ kg ziemniaków,
1 łyżka smalcu,
3 twarde ogórki kwaszone,
8 ząbków czosnku,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 papryczka ostra,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
¼ łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy na grubą kostkę, obsmażamy na smalcu i przekładamy do garnka.
Dolewamy 1 ½ szklanki wody, dolewamy wino, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę oczyszczoną z pestek i dusimy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i ziemniaki.
Trzymamy na ogniu, póki ziemniaki nie zmiękną.
Jak podawać?
Podajemy z chlebem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |