Co z tego, że dietetycy straszą nas mękami piekielnymi za jedzenie tłustych potraw? W środku zimy, gdy mróz rządzi, nie będziemy napędzać się przecież wyłącznie sałatą. Nasze ciała błagają o pieczony boczuś, nie odmówią paru kilokaloriom. Boczek pieczony w mleku, przygotowany według orientalnej receptury, urzeka delikatnością i egzotycznym aromatem. Zapach pomarańczy i południowych przypraw roznosi się po domu przez wiele godzin.
Składniki:
1 kg surowego boczku w kawałku,
5 ząbków czosnku,
1 garść ziarenek kuminu,
¾ l tłustego mleka,
1 laska cynamonu,
2 liście laurowe,
skórka z 2 pomarańczy,
1 garść soli morskiej.
Jak przyrządzić?
Boczek myjemy, osuszamy i nacinamy w dużą szachownicę po stronie skóry.
Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ziarnami kuminu i solą wcieramy w nacięcia, a solą całe mięso.
Układamy go w brytfance i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni na ok. 10 minut.
Gdy skórka się zarumieni, wyjmujemy boczek z piekarnika i zalewamy mlekiem, dodajemy startą lub ściętą skórkę z pomarańczy, liście laurowe i cynamon.
Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni jeszcze na godzinę.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |