Francuski pasztet wiejski - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

80 dag wieprzowiny bez kości, l15 dag wątroby wieprzowej, 15 dag słoniny, 1-2 łyżki koniaku, 2 jajka, po ćwierć łyżeczki do kawy pieprzu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, cynamonu, papryki, szałwii i majeranku, liść laurowy, łyżeczka suszonego tymianku, kilka cieniutkich plastrów słoniny

Jak przyrządzić?

Wieprzowinę i słoninę pokroić, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, koniak, przyprawy korzenne i ziołowe. Wbić jajka i wyrobić masę. Formę posypać pokruszonym liściem laurowym i połową tymianku, wyłożyć plastrami słoniny, wypełnić farszem, przykryć resztą słoniny, posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, ustawić w naczyniu z gorącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w temp. 180°C. Odkryć i piec jeszcze 15-20 min.

Uwagi:

Powodzenia i smacznego!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćwymagający
Kaloryczność100 g - 300 kcal.
AutorAlicja

Francuski pasztet wiejski: Podobne przepisy

Francuski pasztet wiejski: wypróbuj również

Powiązane Tematy