Składniki:
80 dag wieprzowiny bez kości, l15 dag wątroby wieprzowej, 15 dag słoniny, 1-2 łyżki koniaku, 2 jajka, po ćwierć łyżeczki do kawy pieprzu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, cynamonu, papryki, szałwii i majeranku, liść laurowy, łyżeczka suszonego tymianku, kilka cieniutkich plastrów słoniny
Jak przyrządzić?
Wieprzowinę i słoninę pokroić, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, koniak, przyprawy korzenne i ziołowe. Wbić jajka i wyrobić masę. Formę posypać pokruszonym liściem laurowym i połową tymianku, wyłożyć plastrami słoniny, wypełnić farszem, przykryć resztą słoniny, posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, ustawić w naczyniu z gorącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w temp. 180°C. Odkryć i piec jeszcze 15-20 min.
Uwagi:
Powodzenia i smacznego!!!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | 100 g - 300 kcal. |
Autor | Alicja |