Grzybowa z czosnkiem (I) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 opak. mrożonki Hortex "Zupa grzybowa" (bo są tam prawdziwe podgrzybki!), pieczarki świeże 5-6 sztuk, jeśli mrożone, to pół opakowania, czosnek wg uznania, lecz nie mniej niż 3 ząbki, mąka, sos sojowy jasny, sól, pieprz, śmietana (opcjonalnie), natka pietruszki lub lubczyk

Jak przyrządzić?

Zrobić wywar z mrożonki. W czasie gdy się gotuje wywar, przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki trzeba smażyć tak długo, żeby się zarumieniły. Wtedy obsypujemy je mąką, dość grubo, żeby się wszystkie kawałeczki obtoczyły. I jeszcze smażymy do zarumienienia. Jak pieczarki będą gotowe, wlać na patelnię parę chochli wywaru z warzyw. Niech się troche posmaży, nie będzie wtedy grudek z mąki. I całość wlać do zupy. Zagotować. W międzyczasie można dodać utarty z solą czosnek. Doprawić całość do smaku wg uznania. Ale radzę nie fantazjować z przyprawami - w tym wypadku najprostsze są najlepsze. Można zabielić śmietaną.Ja obowiązkowo dodaję sos sojowy. Albo jeszcze do smażących się pieczarek, albo od razu do gotowej zupy.

Jak podawać?

Aha, można podawać z chlebem z masłem albo grzankami. Świetne jest właśnie połączenie tej zupy z grzankami czosnkowymi.

Uwagi:

Gwarantuję, że zupa wam posmakuje. Kiedy pierwszy raz spróbowałam jej u mojej teściowej (której przepis bardziej przypomina wersję II), nie mogłam się nadziwić, że do tej pory nie wpadłam na takie połączenie smaków. To jak Jaś i Małgosia, jak czarne i białe, jak gin z tonikiem...Po prostu uświadomiłam sobie, że tak oczywistej rzeczy jezcze nie znałam...Czosnku proponuję dawać dużo, żeby było czuć jego aromat.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt5 zł
AutorZela

Grzybowa z czosnkiem (I): Podobne przepisy

Grzybowa z czosnkiem (I): wypróbuj również

Powiązane Tematy