Składniki:
1 opak. mrożonki Hortex "Zupa grzybowa" (bo są tam prawdziwe podgrzybki!), pieczarki świeże 5-6 sztuk, jeśli mrożone, to pół opakowania, czosnek wg uznania, lecz nie mniej niż 3 ząbki, mąka, sos sojowy jasny, sól, pieprz, śmietana (opcjonalnie), natka pietruszki lub lubczyk
Jak przyrządzić?
Zrobić wywar z mrożonki. W czasie gdy się gotuje wywar, przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki trzeba smażyć tak długo, żeby się zarumieniły. Wtedy obsypujemy je mąką, dość grubo, żeby się wszystkie kawałeczki obtoczyły. I jeszcze smażymy do zarumienienia. Jak pieczarki będą gotowe, wlać na patelnię parę chochli wywaru z warzyw. Niech się troche posmaży, nie będzie wtedy grudek z mąki. I całość wlać do zupy. Zagotować. W międzyczasie można dodać utarty z solą czosnek. Doprawić całość do smaku wg uznania. Ale radzę nie fantazjować z przyprawami - w tym wypadku najprostsze są najlepsze. Można zabielić śmietaną.Ja obowiązkowo dodaję sos sojowy. Albo jeszcze do smażących się pieczarek, albo od razu do gotowej zupy.
Jak podawać?
Aha, można podawać z chlebem z masłem albo grzankami. Świetne jest właśnie połączenie tej zupy z grzankami czosnkowymi.
Uwagi:
Gwarantuję, że zupa wam posmakuje. Kiedy pierwszy raz spróbowałam jej u mojej teściowej (której przepis bardziej przypomina wersję II), nie mogłam się nadziwić, że do tej pory nie wpadłam na takie połączenie smaków. To jak Jaś i Małgosia, jak czarne i białe, jak gin z tonikiem...Po prostu uświadomiłam sobie, że tak oczywistej rzeczy jezcze nie znałam...Czosnku proponuję dawać dużo, żeby było czuć jego aromat.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Zela |