Czosnkowa rewelacja - wspomnienie z dzieciństwa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

bagietka (polecam te z hipermarketów Geant albo od prywatnych piekarzy),
masło albo inne smarowidło, może być dla dbających o linię:),
duuuuuża główka czosnku, może być półtorej,
gotowana szynka,
delikatny ser żółty (np. młoda gouda)

Jak przyrządzić?

Masło - ok. pół kostki - wyciągamy z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem posiłku i kładziemy w ciepłe miejsce. Bagietkę kroimy na 4 kawałki, każdy kawałek (powinien mieć ok. 15 cm długości) przekrawamy na pół. Mamy 8 łódeczek kanapkowych. Wyciskamy czosnek przez praskę do masła, które wcześniej powinno się znaleźć w miseczce. Widelcem lub mieszadełkiem ciapciamy masło ze świeżym czosnkiem (zakładam, że przed prasowaniem obraliście go z łupinek:))Kawałki bułki smarujemy obficie masłem czosnkowym (dlatego doradziłam, by używać smarowidła dla tych, którzy dbają o linię, bo wtedy można więcej wsmarować w bułkę). Na to kładziemy szynkę lub ser żółty. Gotowe.

Potrzebne przybory:

To co zawsze - produkty żywnościowe, nóż i my - niedzielne kuchciki.

Jak podawać?

Na talerzu albo do łapki w czasie spaceru z psem.

Uwagi:

Takie kanapki jadłam jako dziecko, kiedy byłam przeziębiona albo co gorsza - smutna - poważnie - czosnek to lekarstwo na wszystko, a na dodatek jakie to pyszne! Takie kanapki są bardzo pikantne i bardzo czosnkowe, więc jedzcie je do woli, ale nie przed wizytą u dentysty albo u przyszłego szefa:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
AutorMartana

Czosnkowa rewelacja - wspomnienie z dzieciństwa: Podobne przepisy

Czosnkowa rewelacja - wspomnienie z dzieciństwa: wypróbuj również

Powiązane Tematy