Składniki:
50 g orzechów laskowych, 100 g wiórków kokosowych, 1/3 kostki masła, szczypta cynamonu, 1/2 szkl. cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 szkl. mleka w proszku
Jak przyrządzić?
Orzechy wysyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na około 10 minut, aż staną się złote, a skórka zacznie odchodzić. Wyjmij z piekarnika, ostudź i obetrzyj skórkę. Ja biorę po parę orzechów pomiędzy obie dłonie i mocno trę. Wtedy skórka sama odchodzi, wystarczy tylko parę razy dmuchnąć. Masło roztop w rondlu o grubym dnie, wsyp cukier. Cały czas mieszaj. Powoli nastąpi proces karmelizacji, czyli cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć, aż zrobi się brązowy. Musisz uważać, aby go nie przypalić - wtedy mieszanina w garnku zaczyna gorzko pachnieć i dymić i już nie nadaje się do niczego. Gdy cukier zbrązowieje, dodaj szczyptę cynamonu i cukier waniliowy, zamieszaj i wlej 1/2 szklanki wody. Uważaj przy tym, bo mieszanina w garnku zacznie gwałtownie strzelać i kipieć, a to dlatego, że pod wpływem oziębienia wodą karmel wytrąci się i stwardnieje. Trzeba go teraz gotować, aż znowu się rozpuści. Zakończ gotowanie, kiedy w garnku będzie już tylko gęsty ciemnobrązowy płyn bez żadnych grudek o przyjemnym karmelowym zapachu. Pozostaw płyn do wystygnięcia, a potem wsyp do niego mleko w proszku i zmiksuj. Otrzymasz gęstą masę, którą należy odstawić na parę godzin, aby stężała. Ulep z niej kulki o średnicy około 3 centymetrów i każdą obtocz w wiórkach kokosowych, a w środek wciśnij orzeszek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | wicek |