Składniki:
Filet z łososia średniej wielkości, sól, pieprz, liść laur., ziele ang., koniecznie 1 cebula, marchew, seler, por, pietruszka, żelatyna, cytryna
Jak przyrządzić?
Pokroić filet z łososia na kawałki ok. 6 cm. Nastawić garnuszek z ok. 1 l wody, dodać sól, ziarenko pieprzu, liść laurowy i warzywa. Włożyć filety z łososia, gotować ok. 1/2 godz. na malutkim ogniu. Po tym czasie wyjąć filety łyżką cedzakową. Wywar przecedzić, dodać żelatynę (wg opisu na opakowaniu), dodać kilka kropli cytryny.Tężejącą żelatyną zalać łososia. Pozostawić w zimnym miejscu.
Jak podawać?
Szczególnie polecam na uroczyste kolacje.
Uwagi:
Łososia przed zalaniem galaretą można udekorować majonezem, plasterkami cytryny, zieleniną...
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | w zależności od wielkości ryby |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Pipi |