Składniki:
5 jajek,
1 kostka margaryny,
3 szklanki mąki,
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanki cukru,
1 kg jabłek,
1-2 łyżki bułki tartej,
cukier do jabłek
kisiel cytrynowy (bez cukru),
cynamon
Jak przyrządzić?
Margarynę z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami drobno posiekać, a nastepnie zagnieść ciasto. Cisto podzielić na dwie części (większa około 2/3 całości) i włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wycisnąć z nich sok. (Sok wypić:-) Dodać kilka łyżek cukru (ja daję zazwyczaj 2-3, czasem wcale, jak jabłka są bardzo słodkie, można dać więcej, jeśli ktoś lubi). A na końcu dodać bułkę tartą i wymieszać.Ciasto wyjąć z zamrażalnika, jak będzie średnio twarde. Większą część rozgnieść na dnie blachy, nałożyć równomiernie jabłka i posypać cynamonem. Z białek ubić pianę wraz ze szklanką cukru. Gdy piana jest gotowa, dodać na koniec jakieś 2/3 torebki kisielu cytrynowego. Całość wymieszać.Pianę rozprowadzić na jabłkach, a na powierzchni zetrzeć pozostałą część ciasta.Blachę wcześniej posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto urośnie i zarumieni się.
Potrzebne przybory:
Blaszka średniej wielkości(jeśli pieczone w prodiżu, to należy przygotować 2/3 porcji).
Jak podawać?
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, wyśmienite także na ciepło :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | marta |