Składniki:
1 pętko kiełbasy (najlepiej podsuszanej);
ćwierć kilo pieczarek;
żółty ser (dużo!!!);
makaron (koniecznie świderki);
sól, pieprz, bazylia;
śmietana (większe opakowanie - zazwyczaj dodaję 18%)
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente, a ser trzemy na tarce o podłużnych oczkach.Kroimy kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażamy (najlepiej mocno - prawie do postaci skwarek).Kroimy pieczarki na plasterki. Kiedy kiełbaska jest podsmażona, zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu dusimy pieczarki.Kiedy będą już gotowe, dodajemy kiełbaskę i razem przesmażamy jeszcze około 5 min.Dodajemy sól i pieprz, wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy. Około 1-2 minut, dodajemy bazylię i trzymamy jeszcze dwie minuty na ogniu.
Potrzebne przybory:
głęboka miska (ale to już do konsumpcji:)
Jak podawać?
I tutaj jest istotne: Najpierw w garnku, w którym mamy odsączony makaron, mieszamy makaron z sosem.Kładziemy wartwami: najpierw makaron z sosem, posypujemy serem, następna warstwa i znów ser, warstwę ostatnią posypujemy serem na wierzchu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | berry |