Składniki:
likier francuski Sambuca - 50 ml na jedną porcję
Jak przyrządzić?
Naszykować szklankę do whisky, kieliszek do wina z nóżką, serwetkę i dwie rurki: jedną krótką około 5 cm, drugą normalną. Serwetkę przedziurawić rurką (tą długą) i odstawić na bok. Do kieliszka do wina nalać 50 ml sambuki i podpalić, podgrzać gdzieś przez minutę i przelać do szklanki. Zakryć odwróconym kieliszkeim do wina, potrzymać tak chwilę i kieliszek postawić na serwetkę, aby w środku kieliszka była rurka, wypić ze szklanki, ale zostawić kilka ml. Potem wciągać opary przez rurkę ze środka kieliszka od wina, a na koniec resztkę sambuki ze szklanki wlać na nóżkę kieliszka i wciągnąć do nosa... Kozacki kop... Polecam :D
Potrzebne przybory:
kieliszek do wina, szklanka do whisky, serwetka, dwie rurki
Jak podawać?
Gorącą ;)
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | średni |
Autor | stanik |