Składniki:
1 szklanka soczewicy,
o,5 szklanki krupy,
20 dag boczku wędzonego,
2 duże kartofle,
1 duża marchewka,
1 pietruszka (korzeń),
1 cebula,
ząbek czosnku,
listek laurowy,
pieprz, sól, kostka rosołowa, papryka słodka, pietruszka suszona lub świeża, majeranek
Jak przyrządzić?
Soczewicę namoczyć w wodzie (ok. 1 godz.), gdy urośnie, to zalać ją jeszcze raz wodą i gotować na średnim ogniu bez dodatków ok. 15 min (nie solić!).W międzyczasie pokroić na drobną kostkę kartofle, marchewkę, pietruszkę, cebulę i boczek.Wsypać krupę do gotującej się soczewicy, dodać listek laurowy.Boczek na małym ogniu stopić, zeszklić na tym cebulę, dorzucić kartofle, marchewkę i pietruszkę. Lekko zasmażyć, podlewając czasem wodą (może być woda z wywaru soczewicy).Uważać, żeby się to nie przysmażyło, kartofle i marchewka nie mogą być brązowe!Dodać to wszystko do garnka. Doprawić, wcisnąć ząbek czosnku. Gotować ok. 15 min, aż wszystko będzie miękkie (nie rozgotować!).Na koniec posypać odrobiną majeranku, pietruszką zieloną. Można też zabielić śmietaną słodką, jak kto lubi.
Potrzebne przybory:
garnek na zupę,nóż,deska do krojenia,miska do namaczania
Jak podawać?
Na gorąco w głębokim talerzu z pajdą chleba.
Uwagi:
Bardzo pożywne i sycące. Ja do tego zajadam się chlebem. Ze wzgledu na krupę, soczewicę i kartofle zupa jest dosyć gęsta. Nie dawać za dużo wody. O to chodzi w tej potrawie, żeby łyżka dosłownie stała w garnku. Ewentualnie można jeszcze 1/3 zupy zmiksować i dolać z powrotem, potrawa jest wtedy bardziej kremowa w konsystencji.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | średni garnek |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | bibi-lola |