Składniki:
2 papryki (np. czerwona i żółta - lepszy kontrast), 2 większe pomidory, 2-3 ogórki kwaszone (mogą być również świeże, ale kwaszone lepsze), średnia cebula, sól, pieprz, łyżeczka cukru, oliwa, może być również troszkę octu - jak kto lubi
Jak przyrządzić?
Warzywa kroimy w kostkę, taką niezbyt małą, z wyjątkiem cebuli, którą najlepiej pokroić w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Polewamy oliwą oraz trochę octem. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, aby sałatka puściła sok.
Jak podawać?
Wspaniale smakuje do wszelkich mięs: gotowanych, duszonych, smażonych czy grillowanych!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | w zależności od apetytu gości |
Kaloryczność | ważne, że smaczna :) |
Autor | linka_k |