Składniki:
1 kg wieprzowiny,
3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego),
2 łyżki octu winnego białego,
2 łyżki octu winnego czerwonego,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
2 szczypty imbiru,
1 pomarańcza,
3 jabłka,
50 g cukru pudru,
woda,
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Pokrój mięso w poprzek na długie, nie za cienkie plasterki. Do miseczki nalej 3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego w temperaturze pokojowej), 2 łyżeczki octu winnego białego, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Ale pamiętaj: użyj sosu sojowego ciemnego. Jest on słony i najlepiej nadaje się do marynaty. Obierz łyżeczką imbir, a potem na tarce zetrzyj imbir i dodaj go do marynaty. Weź 1 pomarańczę. Żeby miała więcej soku, poroluj ją po blacie kuchennym. Pokrój ją na małe kawałki – najpierw na pół, potem na 8 kawałków, i dodaj do marynaty. Niech pomarańcza zostanie w skórce! Mięso obtocz w soli i pieprzu, a następnie obtocz w marynacie, aby marynata objęła całe jego kawałki, i przykryj folią. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na cały dzień lub noc.Potem weź dużą foremkę, włóż do niej mięso w marynacie, dolej 2 łyżki wody i wstaw do pieca z termoobiegiem na 15–20 minut w temperaturze 180 st.Jabłka: Pokrój 3 jabłka na pół i wyjmij worek nasienny, potem pokrój jabłka na jeszcze mniejsze kawałki, najlepiej na 8 ćwiartek. Wstaw garnek na wolny ogień. Nalej 2 łyżki wody, 50 g cukru pudru i dosyp jabłka, obtaczając je. Do tego teraz dolej 2 łyżki octu winnego czerwonego i 2 szczypty imbiru w proszku, wymieszaj. Jak będzie się gotować, przykryj garnek i sprawdzaj, czy jabłka są już miękkie. Możesz to robić za pomocą noża. A gotując, zmniejszaj ogień, musi bulgotać! Na końcu dodaj sól i pieprz do smaku.
Potrzebne przybory:
Brytfanka lub naczynie żaroodporne, nóż...
Jak podawać?
Niepotrzebne są przystawki w rodzaju ryżu czy ziemniaków, doskonale w tej roli sprawdzają się jabłka. Można danie podawać z gotowanymi brokułami lub zieloną sałatą i świeżutką, chrupiącą bagietką.
Uwagi:
Mięso samo rozpływa się w ustach, a aromat pomarańczy rozniesie się po całym domu. Pyszny obiad, Wasi goście najedzą się za wszystkie czasy i na pewno będą chcieli znać tajniki przepisu :) Danie jest też doskonałe, jeśli zamiast polędwiczek użyjemy piersi z kurczaka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Autor | Kees |