Składniki:
2 duże cebule,
kilka ząbków czosnku,
70 dag mięsa mielonego,
pół szklanki czerwonego wina,
koncentrat pomidorowy,
pomidory w zalewie lub gotowy sos do spaghetti w torebce,
olej do smażenia,
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, papryka
Jak przyrządzić?
Cebulę pokrojoną w paski podsmażamy na patelni do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Kiedy mięso nabierze już sinego koloru i będzie miękkie, dolewamy pół szklanki czerwonego wina, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zagęszczamy pomidorami lub dodajemy sos z torebki, np. Knorra. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i doprawiamy przyprawami.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem nitki lub rurki. Jak kto woli. Danie można posypać startym żółtym serem. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Agiiia |