Składniki:
Biszkopt (na spód):
4 jajka,
niecała szklanka cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki pszennej,
1 budyń kokosowy lub śmietankowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka przegotowanej wody, sok z ok. 1/4 cytryny. To wszystko należy dosłodzić do smaku! - będzie to potrzebne, by nasączyć ciasto.
Masa nr 1:
2 budynie kokosowe,
cukier (wg przepisu na budyniu),
mleko (wg przepisu na budyniu),
wiórki kokosowe (ok. 50 g=pół opakowania),
migdały w płatkach (też ok. 50 g).
Masa nr 2:
400 ml śmietany (najlepiej 36%),
fix do bitej śmietany,
2 tabliczki białej czekolady,
wiórki kokosowe (ok. 50 g),
migdały w płatkach (ok. 50 g).
Są też potrzebne krakersy, a także tłuszcz do wysmarowania blaszki.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy biszkopt.Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka ubijamy z cukrem, potem dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z budyniem kokosowym i proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy. Piec ok. 30 min w temp. 150 stopni (opcja z termoobiegiem).Wszystko zależy od kuchni i piekarnika, ale zapewne choć trochę orientujący się w kuchni będą wiedzieć, że ciasto jest już upieczone. Biszkopt musi być złocisty, ciasto po włóżeniu widelca w nie nie może się przyklejać.Gdy ciasto się piecze, możemy ubić śmietanę na sztywno (najlepiej, by była ona prosto z lodówki). Po ubiciu jej też wstawiamy ją do lodówki!!!Gdy biszkopt jest upieczony, musi się wystudzić. W tym czasie gotujemy 2 kokosowe budynie wg przepisu na budyniu (dodając mleko, cukier). Gdy budyń ostygnie (może być lekko ciepły, ponieważ nie może być za bardzo zastygnięty, ważne, by nie był gorący!), wsypujemy ok. pół opakowania wiórków i migdałów (tu też należy wyczuć. Masa musi być gęsta, ale bez przesady:).Na wystudzony biszkopt rozkładamy równomiernie masę budyniową. Na budyń układamy warstwę krakersów (1 duże opakowanie spokojnie starczy).Następnie musimy rozpuścić 2 białe czekolady, które muszą ostygnąć, jednak nie zastygnąć.Wyjmujemy uprzednio ubitą śmietanę i "wrzucamy" do niej wystudzoną czekoladę (nie wszystko od razu. Robimy to stopniowo, non stop miksując). Dodajemy też fix do śmietany, a następnie wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Tutaj również będzie to ok. pół paczki. Ważne, by nie przesadzić z tym dodawaniem. Masa musi być gęsta, ale również bez przesady.Tę masę czekoladową rozkładamy na krakersy.Całość dekorujemy wiórkami i płatkami migdałowymi.Następnie wkładamy ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje ono następnego dnia. Smacznego :)!!!
Potrzebne przybory:
To, co zwykle do ciasta:)
Jak podawać?
Na talerzyku:)
Uwagi:
Ciasto naprawdę bardzo przypomina rafaello, masa czekoladowa jest naprawdę pyszna:) Szkoda tylko, że to wszystko takie kaloryczne:)Najważniejsze, że mężczyźnie smakuje:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | - |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | oLeNcJa |