Składniki:
1/2 kg płatów rybnych,
5 łyżek oleju,
5 łyżek mąki,
2 jajka,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki ciepłej wody,
sól, pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia, vegeta
Jak przyrządzić?
Mąkę, olej, żółtka wymieszać razem, dodać 1/2 szklanki wody i wymieszać, odstawić na 15 minut.Rybę pokroić na porcje po 5 cm, dokładnie przyprawić ziołami i pozostawić na 15 minut. Następnie 2 białka ubić, połączyć z ciastem, porcję ryby zanurzać w cieście, smażyć na głębokim tłuszczu.
Jak podawać?
Eskalopki podajemy na talerzu z frytkami, pomidorem i ogórkiem. Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Barbara Zubik |