Składniki:
1/2 kg mąki, 1 torebka suszonych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 30 dag maślanki, 20 dag suszonych pomidorów w oliwie, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy spod pomidorów, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonego chili
Jak przyrządzić?
Mąkę w misce wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Maślankę lekko podgrzać, letnią wlać do mąki. Wyrobić, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Pomidory osączyć, pokroić drobno. Obraną cebulę i czosnek (posiekane) zeszklić na łyżce oliwy spod pomidorów. Ostudzić, wymieszać z pokrojonymi pomidorami, tymiankiem i chili. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i jeszcze raz wyrobić i dodać przygotowane warzywa. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej owalny bochenek i odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze 15 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Piec 50 min, jeszcze gorący posmarować pozostałą oliwą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Autor | gajka |