Marchew po koreańsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg marchwi, 1 mała łyżeczka soli, 3 duże łyżki cukru, 1 mała łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, duża szczypta cynamonu i obowiązkowo 1 łyżeczka utłuczonych nasion kolendry, 1 duża główka czosnku, 5 łyżek octu winnego z jabłek i pół szklanki oliwy z pestek winogron.

Jak przyrządzić?

Marchew zetrzeć na takiej tarce, żeby była jak anielskie włosy. Posolić, przetrzeć ręką, żeby puściła sok. Po około 30 min dodajemy rozpuszczony cukier w occie, przyprawy, główkę wyciśniętego czosnku przez praskę, na konieć oliwę. Powinno się przegryźć około 2 godzin w misce, najlepiej plastikowej. Wkładamy do słoika litrowego, dobrze uciskamy i wstawiamy do lodówki, może stać taki niedomknięty słoik nawet do 2 tygodni, ale zazwyczaj znika szybko z chlebkiem posmarowanym masełkiem.

Potrzebne przybory:

potrzebna tarka, ale jak ktoś nie ma, może użyć takiej jak do buraków

Jak podawać?

Trzeba lubić czosnek.

Uwagi:

Marchewka ta jest sprawdzonym lekiem na przeziębienie, jest bardzo popularna w krajach byłego ZSRR - chociaż to mieli wyśmienite. Sprzedawane są tam tarki do takiej marchewki razem z podanym przepisem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorgajka

Marchew po koreańsku: Podobne przepisy

Marchew po koreańsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy