Dlaczego warto jeść marchew?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuAby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni lub moreli. Jest to antyoksydant o wszechstronnym działaniu, wspomaga leczenie wielu poważnych chorób oraz skutecznie im zapobiega. Osoby dorosłe powinny przyjmować od 10 do 30 miligramów dziennie.
Zalety beta-karotenu:
zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza dotyczy to nowotworów płuc, jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, piersi i pęcherza. Z przeprowadzonych w Australii badań wynika, że przyjmowanie dużych dawek beta-karotenu w postaci suplementu spowodowało cofnięcie się przedrakowych zmian patologicznych w jamie ustnej. Poza tym kobiety z rakiem piersi dzięki bardzo dużym dawkom beta-karotenu miały większe szanse przeżycia przez kolejnych sześć lat niż pozostałe, które przyjmowały go w mniejszych ilościach. Należy jednak pamiętać, że skuteczne stają się tylko naprawdę duże dawki. Aby zapewnić sobie ochronę przed rakiem płuc, trzeba to robić przez co najmniej dwanaście lat.stanowi ochronę przed chorobami serca i układu krążenia. Przyjmowanie suplementu z 50 miligramami beta-karotenu co drugi dzień przez sześć lat zmniejszyło ilość zgonów spowodowanych atakami serca, udarem mózgu i ogólnymi chorobami układu krążenia, jednak pożądane działanie było zauważalne dopiero po dwóch latach.zapobiega udarom. Zjadanie pięciu marchewek w ciągu tygodnia przyczyniło się do obniżenia ryzyka udaru o 68% w stosunku do kobiet zjadających tylko jedną marchewkę. Podobne działanie ma szpinak, który zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 40%.wzmacnia odporność organizmu.zapobiega zaćmie.
Co jeść?
Duże ilości beta-karotenu zawarte są m.in. w marchwi, słodkich ziemniakach, morelach, cykorii, szpinaku, melonie, rzepie, dyni, włoskiej kapuście i botwinie. Jednak spośród wymienionych warzyw najwięcej tego antyoksydantu zawiera sok marchwiowy, jedna filiżanka to 24, 2 mg. Można również przyjmować suplementy. Należy pamiętać, że zbyt długie gotowanie warzyw niszczy beta-karoten.
Duże dawki beta-karotenu nie mają toksycznego działania, ale mogą przyczynić się do zażółcenia skóry. Kolor ten jednak znika w momencie zmniejszenia przyjmowanej ilości.
Nie dla palaczy:
Niektórzy lekarze nie radzą przyjmowania suplementów beta-karotenu palaczom, gdyż nie do końca zostało wyjaśnione, na ile ten antyoksydant pomaga, a na ile zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc. Teza o większej zachorowalności przez wielu specjalistów jest obalana, jednak wciąż jest za mało danych na temat tej teorii.
Maseczka z marchewki:
Poza spożywaniem warzyw zawierających beta-karoten warto docenić ich odżywcze właściwości także w kosmetyce. Maseczka z marchewki zalecana jest szczególnie kobietom o zmęczonej, szarej, matowej cerze. Aby ten blask przywrócić, należy zetrzeć średniej wielkości marchewkę i zmieszać ją z łyżeczką jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego oraz dodać łyżeczkę miodu. Następnie nałożyć na twarz na 20 minut, a potem zmyć ciepłą wodą. Ważne jest, by zachować przy tym ostrożność, gdyż zbyt częste stosowanie tej maseczki, może nadać skórze twarzy nienaturalnie pomarańczowy odcień.
Pamiętaj:
Beta-karoten razem z witaminami C i E skuteczniej pomaga zahamować oznaki starości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze