Składniki:
6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 1 szklanka pokrojonego drobno selera naciowego, 1/2 szkl. pokrojonej cebuli czerwonej w kostkę, 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone jajcarnią w kostkę, 1 szkl. majonezu + 1 łyżka octu winnego z jabłek + 1 mała łyżeczka soli płaska + 1 łyżeczka cukru + 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Jak przyrządzić?
Wszystko wymieszać, odstawić na godzinę, żeby się przegryzło. Majonez tak przyprawiony wydaję się za kwaśny, ale taki powinien być, potem dopiero wszyskie smaki się bilansują w potrawie.
Uwagi:
Ziemniaki trzeba tak gotować, żeby się nie rozgotowały, powinny być zwarte i jędrne, ale nie surowe, jest z tym pewien kłopot, bo są różne odmiany na rynku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | gajka |