Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki,
1/4 margaryny Kasia,
2 żółtka,
12 dag cukru pudru,
2-3 łyżki śmietany gęstej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki do sera:
1 kg sera półtłustego,
1 margaryna Kasia,
12 jajek,
1 budyń śmietankowy,
cukier puder,
rodzynki,
olejek pomarańczowy i cytrynowy - małe
Jak przyrządzić?
Ciasto:ciasto wyrabiam na stolnicy, mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sitko, dodaję pozostałe składniki i siekam nożem lub tasakiem. Wyrobione ciasto przekładam do dużej blaszki i podpiekam 15-20 minut. Podpieczone ciasto posypuję kakao i wylewam przgotowany ser.Przygotowanie sera:Wszystkie składniki, które są potrzebne do sera, dzielę na połowę, ponieważ wyrabiam malakserem, a wszystkie składniki się nie mieszczą.Margarynę + cukier utrzeć, następnie dodać 12 żółtek i kawałki sera, ciągle ucierając, później budyń, olejki. Wszystkie składniki dobrze utrzeć w malakserze, aby nie było grudek sera, a wyrobione składniki były lejące w postaci lekko gęstej śmietany. Wyrobione już składniki przelewam do dużej miski, dodaję rodzynki, mieszam, następnie dodaję 12 ubitych białek na sztywną pianę i lekko mieszam drewnianą łyżką. Tak wyrobiony ser wylewam na podpieczone ciasto, wkładam do podgrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 250 stopni, to zależy od piekarnika, bo koleżanka piecze w niższej temperaturze - 200 stopni.
Potrzebne przybory:
stolnica, nóż lub tasak, duża miska, łyżka drewniana, malakser
Uwagi:
Do wyrobionego ciasta można dodać 2-3 łyżki kakao i ciasto może być ciemne. Można również dodać do wylanej już masy serowej do blaszki delicje, bardzo ładnie to wygląda, jak się pokroi. Sernik jest pycha. Robię ten sernik w innej wersji, tzn. tę masę serową wlewam do wysmarowanej blaszki, piekę 50 minut i polewam ciastem biszkoptowym i piekę, aż się biszkopt upiecze. Później na zimny sernik można polać galaretkę owocową lub polewę czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | nie wiem, bo nie liczyłam |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | grażyna |