Składniki:
1 średnia marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1 plaster selera,
1/2 średniej wielkości pora lub 1 niewielka sztuka,
niewielki kawałek kapusty (mogą być dosłownie 2 liście, które zostały nam np. z sałatki),
1/2 pomidora (bez skórki i pestek),
2-3 małe ziemniaki,
1-2 kostki rosołowe (najlepiej warzywne),
vegeta,
przecier pomidorowy,
łyżka masła,
sól, pieprz, ewentualnie papryka ostra
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do ok. 1,5-2 litrów wrzącej wody, żeby się podgotowały. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę i selera, ścieramy je dość grubo na tarce lub mielimy w robocie kuchennym. Pora natomiast kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojone i zmielone warzywka na rozgrzane na patelni masło. Dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy podduszone warzywa do ziemniaków, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno kapustę, pomidora i łyżeczkę przecieru pomidorowego.Doprawiamy vegetą, pieprzem i papryką. Smacznego:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 duże |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | modliszka-78 |