Składniki:
2,5 szkl. mąki,
3/4 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół kostki margaryny,
2 jajka,
2 szkl. soku z pomarańczy,
starta skórka z pomarańczy,
cukier puder
Jak przyrządzić?
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsypać do jednej miski. Rozpuścić i dodać margarynę. W drugiej misce zmieszać 2 jajka z sokiem. Zawartość drugiej miski wlać do mąki z proszkiem, cukrem i margaryną. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej dosyć rzadkiej masy. Dodać skórkę z pomarańczy. Przelać do natłuszonej formy. Piec 45 min w 200 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Najlepszy na ciepło z herbatką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Marta |