Składniki:
schab bez kości, jabłko, łyżka powideł śliwkowych, majeranek, odrobina masła, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Schab pokroić i rozbić jak na kotlety. Posolić, popieprzyć i krótko przesmażyć z obu stron. Przełożyć do rondelka, zalać wodą i dusić ok. 20 min.Jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na maśle. Oprószyć majerankiem (dość dużo) i dodać łyżkę powideł śliwkowych. Sosem polewać mięso już na talerzu.
Jak podawać?
Z ziemniakami.
Uwagi:
Sosu z jednego jabłka wystarcza na 4 kotlety.Nie jest to typowy sos - jest raczej gęsty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Justa & Maciek |