Składniki:
jedna podwójna pierś z kurczaka. Na zalewę:
2 szkl. wody,
½ szkl. octu 10%,
¼ szkl. oliwy,
2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cukru,
przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy),
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki keczupu,
1 mały słoik papryki konserwowej,
4 ogórki konserwowe (pokroić w paseczki),
3 cebule (może być więcej) – pokroić w talarki
Jak przyrządzić?
Zalewę zagotować tylko z cebulą, aby trochę zmiękła i przeszła. Na końcu, gdy trochę przestygnie, dodać ogórki i paprykę (jeśli nie masz papryki konserwowej, włóż do gotującej się zalewy surową paprykę pokrojoną w paski na ok. 1 min). Podwójny filet z kurczaka pokroić wg uznania (na wielkość paluszków rybnych lub dzwonka), przyprawić solą, pieprzem, vegetą. Obtoczyć w mące, jajku, znów mące i smażyć na głębokim oleju.Usmażonego kurczaka włożyć do letniej zalewy i zostawić na noc, by przeszło. Smacznego!
Uwagi:
Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | zofia |