Fantazja Wojciecha

Przepis kulinarny

Składniki:

leśne, świeże grzyby - prawdziwki, kurki, gąski, (wszystko, co nietrujące i niezarobaczone),
przerośnięty boczek wędzony - objętość proporcjonalnie do grzybów - 40 procent

Jak przyrządzić?

Grzyby dokładnie czyścimy - podkreślam - czyścimy, a nie myjemy. Kroimy w sporą kostkę, boczek również w kostkę i hop - wszystko na patelnię. Nie używamy tłuszczu, bo boczkowy wystarczy. Powinno się to dusić na małym gazie przez ok. pół godziny (amatorom skwarek i gęstej papki grzybowej zalecam godzinę). Mieszamy rzecz jasna często.Można przyprawić pieprzem, ale nie solą, boczek już nam sól dał! Smacznego.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, deska, szpatułka, pusty żołądek

Jak podawać?

Najlepiej w miseczkach z pajdą świeżego chleba.

Uwagi:

To banalna potrawa, ale serio: przepyszna. Wojciech to ojciec mojego przyjaciela, grzybiarz i wędkarz, który zawsze powtarza: Nie masz pieniędzy, to jedź na Mazury, one same dadzą ci jeść. Proponuję pomyśleć o tej potrawie w sezonie wakacyjnym i oczywiście wybrać się na Mazury:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
AutorMartana

Fantazja Wojciecha: Podobne przepisy

Fantazja Wojciecha: wypróbuj również

Powiązane Tematy