Składniki:
biszkopt: 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone,
ok. 40 pierniczków, 2 śnieżki w proszku, 0,5 litra mleka, 1 galaretka czerwona, polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić go i przeciąć na pół. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć z galaretkami i małą ilością wody. Gdy będą dość gęste, wyłożyć je na spód biszkopta. Na jabłkach ułożyć pierniczki. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku i przestudzić. Śnieżki ubić z mlekiem i gęstniejącą galaretką. Gotową masę wyłożyć na pierniczki, włożyć do lodówki, a gdy masa zastygnie, przykryć resztą biszkopta. Wierzch polać polewą czekoladową.
Uwagi:
Ciasto najlepiej jeść na drugi dzień - pierniczki muszą byc miękkie, bo inaczej efekty będą niezbyt ciekawe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Autor | luck |