Składniki:
1 średni brokuł (ew. paczka mrożonych), 1 średnia czerwona cebula, 1 średni pomidor, 1 średni ogórek zielony, 3 jajka.
Sos: 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę), 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka koperku świeżego (ew. suszony)
Jak przyrządzić?
Gotujemy: brokuły na półtwardo, jajka na twardo.Kroimy: cebulę w "piórka", pomidora w kostkę, ogórka w półksiężyce, jajka w ćwiartki, a brokuły rodzielamy na szypułki.Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu razem mieszamy.Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Jak podawać?
W misce wyłożonej liśćmi sałaty (ale niekoniecznie).Każdy sposób będzie dobry - według uznania.
Uwagi:
Sałatka doskonała do potraw z grilla lub na inne okazje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mała |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Monika |