Ciasto czekoladowe Brownie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g),
kostka masła (100 g),
100 g mąki,
300 g cukru,
6 jaj,
50 g łuskanych włoskich orzechów,
cukier puder do posypania

Jak przyrządzić?

Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.Spód blachy 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 18-20 min.Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę.Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.

Jak podawać?

Bardzo dobre z zimnym mlekiem.

Uwagi:

Ciasto może być lekko niedopieczone, ale i tak mąka absolutnie nie przeszkadza. Smakuje nawet lepiej niż gdy jest całkiem upieczone.Można jeść na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kaloryczność:)
AutorJusta & Maciek

Ciasto czekoladowe Brownie: Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe Brownie: wypróbuj również

Powiązane Tematy