Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g),
kostka masła (100 g),
100 g mąki,
300 g cukru,
6 jaj,
50 g łuskanych włoskich orzechów,
cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.Spód blachy 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 18-20 min.Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę.Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.
Jak podawać?
Bardzo dobre z zimnym mlekiem.
Uwagi:
Ciasto może być lekko niedopieczone, ale i tak mąka absolutnie nie przeszkadza. Smakuje nawet lepiej niż gdy jest całkiem upieczone.Można jeść na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | :) |
Autor | Justa & Maciek |